Zaterdag 20 december 2014 was het weer zover: onze kerk maakte zich op voor een nieuwe editie van het jaarlijkse kerstconcert, georganiseerd door de Vilvoordse Orgelkring. Het gastkoor dit jaar was het befaamde Bachkoor uit Elewijt, onder leiding van Heidi Jacobs. Daarnaast werd ook uitgekeken naar de prestaties van de vertrouwde koren Andantino, met Peter De Waele als dirigent, het thuiskoor van de O.L.Vrouw van Goede Hoopkerk, en het Machelse koor Cantima, gedirigeerd door Michel Grillet, voorzitter van de Orgelkring.

De kerk liep langzaam vol met een publiek dat vol verwachting was van hetgeen ging komen. Voor de gelegenheid was het orgel een speciale feestverlichting aangemeten.

Het concert begon met Peter aan het orgel. Hij bracht het mooie “Noël” van Louis-Claude Daquin, een stuk dat reeds een ware klassieker is op het kerstconcert.

Dadelijk daarna bracht Andantino als eerste koor zijn programma. Het uitbundige lied “Transeamus usque Bethlehem” werd gevolgd door het gevoelige, intimistische “Kerstlied-Vredelied” van Jules Van Nuffel. “Il est né le divin enfant”, een frans kerstlied waarbij mannen en vrouwen elkaar in de strofen afwisselden vervolgde het programma. “Sing we Noël” was een waardige afsluiter met een explosie van juichend enthousiasme voor de geboorte van Jezus!


Als tweede koor trad het Bachkoor op, met een programma dat zowel kunstzinnig was als dat het apelleerde aan de smaak van het publiek. Hun openingslied, het koraal “O Jesulein süss” van J.S. Bach zette de toon: de barokke klanken die de kerk vulden verrukten het aanwezige publiek. “Le message des anges” van de Belgische componist F. Gevaert volgde. Ook dit stuk, geïnspireerd op een oud kerstlied, wist het publiek zeer te bekoren. Het koor ging op zijn elan door met “Maria door een doornwoud trad”, de traditional “Go tell it on the mountain” en “Maria die soude naar Bethlehem gaan”. Zij brachten daarna nog een grande finale met een prachtige interpretatie van Franz Gruber’s “Stille Nacht” en eindigden met “A merry christmas”, enthousiast toegejuicht door het publiek.

Na het optreden van het Bachkoor was het eindelijk de beurt aan het publiek in een samenzang met de 3 koren: “Komt allen tezamen”, gevolgd door “De herderkens lagen bij nachte” en “Stille Nacht” werden uit volle borst en met veel enthousiasme meegezongen door de aanwezigen. Dit deel werd afgesloten met “Down in Bethlehem”, een moderne gospel van de Oostenrijkse componist L. Maierhofer.

De volgende hoofdrol werd opgeëist door het orgel: Michel Goossens gaf het beste van zichzelf in de “Marche des Rois Mages” van Theodore Dubois. Zijn virtuoze prestatie dwong diep respect af!

Toen was het de beurt aan Cantima om het podium te beklimmen en zijn programma te brengen. Als eerbetoon aan de stichter Alfons Van Asch werd begonnen met het gregoriaanse “Hodie”. Dit was een echt rustpunt na het voorgaande muzikale geweld! Hierna volgden het ritmische “Patapan” en het oude Vlaamse lied “Laet ons met verheughen springhen”. De traditional “Mary had a baby” was een mooie overgang naar een uitbundig “Chanson Joyeuse de Noël” van (weer) F. Gevaert. Het publiek bedankte ook dit koor met een stormachtig applaus!

Ten tweeden male mochten de aanwezigen dan ook hun muzikale kunnen tonen met een samenzang. “Door de liefde laat u wekken” werd gevolgd door “Eer zij God in onze dagen” en een uitbundig “Jingle Bells” met Michel Goossens aan het orgel in een hoofdrol.

Als grote finale zongen de 3 koren gezamenlijk “Joy to the World” van G.F. Händel.

Grote dank gaat uit naar de organisatoren, de deelnemende koren en hun leiding, de organisten en de kerkfabriek voor het ter beschikking stellen van de kerk.

Tot volgend jaar!
Foto’s Hilde Grillet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.