Een vol uur voor het concert gonsde het al in de buik van onze kerk. Geen wonder met niet minder dan drie (!) koren die nog even de schor uit de stembanden wilden bannen. Onder hen het jonge, achtkoppige Zeeuwse ensemble @hoc singers uit Goes.

We hadden hen vorige zomer tot onze eigen verbazing tijdens het Volkorenfestival in Middelburg weten te strikken voor dit kerstconcert. Onze verbazing werd nog groter toen bleek dat ze nog nooit eerder al zingend de eigen landsgrenzen hadden overschreden. Want dat deze groep erkenning verdient, stond voor ons al vast toen we hen voor het eerst muziek hoorden maken.

Muziek is één van die zeldzame dingen die een mens écht gelukkig kan maken. En ik mag zeggen dat ik één van die gelukkigen was die deze @hoc singers mocht beluisteren tijdens het voorbije Volkorenfestival.

Hoe zou je hun stijl en optreden kunnen beschrijven? Tja, zoals je schoonheid beschrijft. Hun repertoire dat is gedrenkt in laatmiddeleeuwse mystiek en romantiek, ademt diepgang en komt nét daardoor vooral tot haar recht in een ruimte waar de klanken kunnen zweven en zwerven om tenslotte zachtjes uit te sterven in een haast gewijde stilte. De onbevangen vrouwenstemmen blenden onwaarschijnlijk goed met de twee mannenstemmen waarvan de echo’s heel vaak heel lang blijven hangen in de ruimte. Alsof de ruimte zelf weigert om afscheid te nemen van zoveel muzikale warmte.

De eerste keer dat ik hen hoorde, kreeg ik zowaar even de tranen in de ogen en dat gebeurt me niet al te vaak bij luisteren naar een zingende medemens. Mijn verwachtingen waren dus hoog gespannen en ik mag zeggen dat dat bij mijn medekoorleden ook het geval was!

Voor een overvolle kerk mocht Michel Grillet als voorzitter van de Vilvoordse Orgelkring het concert speechend openen. Hij deed dat met verve – kort maar krachtig – waarna Johan Serkeyn als Schepen van Cultuur het woord nam. Hij deed daar iets langer over dan de fiere voorzitter en wellicht is zijn eerdere – naar eigen zeggen – zowat verplichte borrelronde door het Vilvoordse centrum daar debet aan. Na het concert zou hij zich heel lovend uitlaten over het concert en daar waren wij uitermate blij mee!

Peter mocht de muziekdebatten openen met een werk van Louis-Claude Daquin. Je merkte dat hij het stuk goed in de vingers had waardoor de speelse, haast ondeugende ziel ervan mooi werd bloot gelegd.

Daarna mocht Michel zijn Cantima-troepen laten aantreden. Onder hen onze tenor Bart wiens stembanden vanwege dat dubbelconcert zowat het hele concert aan het werk waren! Il faut le faire!


Cantima opende met een Gregoriaans gezang. ‘Puer natus est’ bleek ideaal voor de bassen om hun talenten te etaleren en af en toe kwam de volle stem van Tony mooi door.

Michel had het repertoire goed opgebouwd en in de tweede helft kregen we iets luchtiger werk te horen, ingezet met muziek van , jawel!, John Rutter. Tot slot bracht Cantima een bekend Tirools kerstlied waarna ze werden beloond met een welverdiend applaus.


Dan was het aan ons. Onze ‘Transeamus’ kwam goed uit de verf en tijdens ‘Il est né le divin enfant’ mochten onze alten en sopranen speels ritmisch een echte kerst sfeer neerzetten. Glimlachjes alom en dat konden we aanhouden tot ons slotlied. Mission accomplished!


Daarna mochten alle koren opdraven voor een eerste samenzang. Onder ons de frisse Zeeuwen. Ik heb het me wellicht ingebeeld maar ik had toch de stellige indruk dat we nèt omwille van hun aanwezigheid een tikkeltje beter ons best deden om goed uit de muzikale verf te komen. Het meezingende publiek deed gretig een muzikale duit in ons zakje en applaudisseerde daarna heel gul voor ons en voor zichzelf.

Michel Goossens maakte zich dan op voor een uitvoering van de ‘Pastorale’ uit de 1e symfonie van Louis Vierne. Een iets minder toegankelijk werk dan dat van Daquin maar Michel bracht het met veel beheersing wat hem een heel attent applaus opleverde.

En dan? Ja, dan was daar het Grote Genieten. In het publiek vergat men zowaar te kuchten en te hoesten, terwijl wij in stilte het koorgestoelte verlieten en ons dankbaar een plaats zochten achteraan in de kerk om toch maar niets te moeten missen van wat de @hoc singers voor ons in petto hadden.

Hoogtepunten? Ik kies graag voor ‘The Angel Gabriel’ en voor ‘O Magnum Mysterium’. Of hoe jonge mensen toch iets van het kerstmysterie kunnen ontsluiten zonder dat het ooit tranerig wordt of gaat vervelen. We zaten met zijn allen op het puntje van onze kerkstoel en in mij schreeuwde het ‘bis, bis, BIS!’ toen de laatste tonen van hun laatste lied weg ijlden in de immense ruimte.

Daverend applaus van op alle stoelen en banken en toen die ruis was weggestorven maakten we ons met zijn allen op voor een nieuwe samenzang. Tijdens het ‘Jingle bells’ gingen de paarden graag stevig aan de haal met de koets. Getuige daarvan het luide belgerinkel annex paardengetrappel. Of hoe je uit kokosnoothelften niet alleen sap kan persen. De slotzang ‘Hark! The herald angels sing’ klonk feestelijk en was een méér dan waardige afsluiter van dit mooie kerstconcert.

Bloemen en kussen werden uitgedeeld, ook aan de Lily’s onder ons , en nadien was het dankbaar verbroederen in een overvol Parochiehuis onder het goedkeurend oog van een blij Orgelkringbestuur.


Dank aan allen voor zoveel muzikaal plezier!!! En aan @hoc : tot in Middelburg!!!

Wim

De @hoc singers bestaan uit acht jongeren die al hun hele leven zingen, maar een band kregen doordat van de meeste zangers hun ouders lid zijn van hetzelfde koor. Twee jaar geleden maakten zij hun debuut tijdens Middelburg VÓLkoren. Sindsdien hebben zij optredens verzorgd op diverse plaatsen in Zeeland met een gevarieerd programma van geestelijke tot wereldlijke muziek door de jaren heen.
De @hoc singers zijn bijzonder. Acht muzikale mensen met ieder een eigen persoonlijkheid en inbreng die met elkaar een unieke melange vormen. Ze brengen muziek die u bijblijft. Muziek die vol van smaak is en met een onvergelijkbare afdronk. Enkele kenmerken van de @hoc singers: zuiver, fris, jong, puur, vrolijk en ontroerend.
De @hoc singers staan onder algehele muzikale leiding van Suzanne de Bruin. Voor het Kerstconcert te Vilvoorde dit jaar zal Stoffelien den Dekker deze jonge groep dirigeren.

Meer informatie kunt u vinden op de facebookpagina: https://www.facebook.com/adhocsingers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.