Wij Vlamingen vinden altijd wel een reden om te vieren. Maar die zondag in november was de reden meer dan gegrond! Want het Cantimakoor onder de kundige leiding van Michel Grillet zette haar jubileumjaar – 40 jaar alstublieft! – in met een feestelijke viering in de stemmige Machelse parochiekerk.

Peter De Waele en Michel Grillet zijn niet alleen koorleiders, ze zijn tevens goeie vrienden! Bovendien zijn Lut, Bart en sinds kort ook Bjorn lid van zowel Andantino en Cantima. Het mocht dan ook niemand verwonderen om beide koren zij aan zij te zien staan tijdens de viering.

Tijdens de repetities mochten we kennis maken met de ‘Missa Christus Sacerdos’ van Marc Van Hoorick. Naarmate we vorderden kregen we steeds meer bewondering voor de componist. De ‘Kyrie’ bijvoorbeeld klinkt steeds weer heel indringend vanuit de stilte. Tijdens de mis kwam Marc Van Hoorick zelf het dubbelkoor versterken als tenor.

Peter vervulde een dubbelrol als bas/orgelbegeleider terwijl Michel beide koren tegelijk dirigeerde. Hij deed het met vaste hand maar wie goed keek zag hem ‘zwiejten as e pjeid’.

  

De viering stond dan ook bol van emomomenten die de aanwezige families Van Asch en Grillet zullen deugd hebben gedaan. Een tijd terug had Michel wat partituren teruggevonden in de muzikale nalatenschap van wijlen Alfons Van Asch, de stichter van Cantima. Wij brachten twee vruchten van deze mooie muzikale oogst. Eerst het prachtige ‘Pie Jesu’ waarmee de viering startte. Zoon Tony vertolkte mee de baspartij en zijn aandeel boette ondanks de emoties nooit in aan sterkte of kwaliteit. Tijdens de communie zongen we het ‘Ave Verum’ waarna we met ‘Mijn moederken’ de gevoeligste snaren betokkelden.

Eindigen deden we met een krachtige finale via het ‘Gebed voor het vaderland’. De voorganger, Nand Verhoeven, prees beide koren en zei dat dit zingen dubbel bidden was.

MIchel wiste andermaal zijn zweet en mocht zich een gelukkig man noemen. Je zag hem ook duidelijk nagenieten en dat genieten bleef voor ons allemaal duren tot ver daarna. Want Michel en zijn eega Lily waren zo vriendelijk geweest om ons nadien te vergasten op een ongelooflijk uitgebreid ontbijtbuffet in het Parochiehuis. Tot cava toe! Marc Van Asch ontbeet mee en wij deden allemaal ons best om de ongelooflijke voorraden aan pistoleetjes en beleg naar binnen te werken.

Michel putte zich uit in ettelijke dankbetuigingen en noemde de dag het hoogtepunt uit zijn carrière als koordirigent. En wij genoten van zijn genieten want als iemand dat verdiende dan toch wel Michel zeker?!

Nadien samen gezellig aan de zang en de afwas. Zo hoort dat onder vrienden!

Bedankt ,Cantima, voor de uitnodiging en bedankt Michel en Lily voor de meer dan fijne ontvangst!

Wim

Foto’s David Van Dam en Lissa Bouydiri

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.