Zaterdag 11 juni 2016 : de koren Cantima en Andantino verzamelen in de St. Gertrudiskerk van Machelen voor wat het hoogtepunt moet worden van het jubileumjaar 40 jaar kamerkoor Cantima.
Het jubileumjaar werd afgetrapt op 8 november 2015 met de mis voor de overleden leden in dezelfde kerk. Deze mis werd verzorgd door Cantima, versterkt met Andantino. Op 31 januari 2016 werd deze jubileummis herhaald in de O.L.Vrouw van Goede Hoopkerk in Vilvoorde.
In de tussentijd had het feestcomité o.l.v. Jan Baetens niet stilgezeten en werden alle voorbereidingen getroffen om van het jubileum een groots feest te maken. Niet alleen werd het 40-jarige jubileum gevierd, ook dirigent Michel Grillet deelde in de feestvreugde omdat hij 20 jaar geleden het dirigeerstokje overnam van de stichter Alfons Van Asch.

Om die mijlpaal glans bij te zetten werd beslist het kooruniform een moderner uitzicht te geven: de dames in stemmig zwart met een kleurige sjaal, de heren in zwart kostuum met een contrasterend turqoise hemd. Ook werd een opvallende affiche ontworpen, waarvan het logo werd gebruikt op de toegangskaarten, programmaboekjes e.d.

De respectievelijke dirigenten van Cantima en Andantino stelden een mooi programma samen en de koren repeteerden dat het een lieve lust was!
En na een geslaagde generale repetitie op vrijdagavond was het moment suprême aangebroken. Oud-leden, vrienden en andere geïnteresseerden stroomden de kerk in en het verwachtingsvolle geroezemoes zwol aan.
Erik Silverans leidde smaakvol het programma in en verzorgde de verdere presentatie.

Het jubilerende koor Cantima nam het eerste blok voor zijn rekening: “Locus iste” van Anton Brückner (met een totaal verbod voor een hollandse uitspraak) en “Jesu Meine Freude” van Joh. Crüger openden het concert en zetten de toon voor het vervolg. Tony Van Asch was de ideale solist voor de negro-spiritual “Swing Low” en gaf het beste van zichzelf. Dit deeltje werd afgerond met een stemmig” To Thee, O Lord” van Sergei Rachmaninov en ons geliefd kerkhoflied van Franz Schubert: ”Grab und Mond”.
Andantino vervoegde Cantima en samen brachten we hulde aan stichter Alfons Van Asch door het zingen van zijn “Ave Verum”.

Het tweede blok werd verzorgd door gastkoor Andantino. Het publiek bleef muisstil bij Jean Sibelius’ “Be still my soul” en “May it be” uit de Lords of the Ring-trilogie. Tussen deze 2 liederen brachten onze engelenstemmen Lut, Grietje en An het Laïs-lied “In this heart” waarbij ze de harten van het publiek, maar vooral van Michel raakten.

“Plaisir d’amour” was een sfeervol intermezzo, gebracht door Michel (piano) en Tine (saxofoon). Dit liet de koorleden toe even op adem te komen, in het bijzonder Lut, Walter, Björn en Bart, die actief zijn in beide koren.

Ondertussen was het buiten donker geworden, zodat het prachtig lichtspel, werk van David Van Dam, voluit tot zijn recht kwam!

Het tweede deel was wat luchtiger en Andantino begon zijn deel met “Loch Lomond”, speciaal aangevraagd door Michel als aandenken van zijn huwelijksreis met Lily naar Schotland, nu 25 jaar geleden. Het koor vervolgde met “Papagenos Glockenspiel” uit Mozart’s opera “De Toverfluit” en het swingende “Jean Harlow”. Afgesloten werd met het uitbundige drinklied “Tourdion”. Buvons bien: we zullen het geweten hebben!

Samen met Cantima zongen we het schalkse “Je ne l’ose dire”.

Cantima’s tweede deel startte met Felix Mendelssohn’s “Abschied von Walde”, een terugblik op vele boswandelingen. “The dear little shamrock”, een ode aan het Ierse klaver, is één van de klassiekers van de tweewekelijkse repetities, terwijl “Drink to me only” appelleert aan de pauze tijdens die repetities. Hierna volgden “La mère Antoine”, maar vooral “De vrijer oan de deur”, waar het publiek zich kon laten gaan en de Fikkedoms en de Halleluias door de kerkruimte schalden. Cantima eindigde zeer Latijns met het Mexicaanse volkslied “La cucaracha”, maar vooral met de tongbreker “O Pepita”.

Het concert werd afgesloten met een gesmaakt “A round of three country dances in one”, dé klassieke afsluiter van de Cantima repetities. Beide koren tilden dit aanstekelijk lied tot grote hoogten en ze werden door het publiek beloond met een staande ovatie!

Na de dankwoorden konden we eindelijk onze kelen smeren tijdens een druk bezochte receptie in zaal Nova. Tony had gezorgd voor een smaakvolle diareeks met de geschiedenis van 40 jaar Cantima. Michel op zijn beurt werd bedankt voor zijn 20 jaar dirigentschap met een aangepaste versie van “De vrijer oan de deur”! Ook de koorleden werden bedankt met een aandenken: een kaarslichtje zal blijven branden als aandenken van 40 jaar Cantima.

Ad multos annos! Nog vele jaren!

Bart
Foto’s Hilde Grillet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.