Na de succesvolle samenwerking vorig jaar met het toneelspektakel “Vilvoorde in Oorlog” vroeg De Violier ook dit jaar vrijwilligers om een gelegenheidskoor te vormen voor de opvoering van de Dickens-klassieker “A Christmas Carol”. Vóór de opvoering moesten wij het publiek al warm maken met het zingen van kerstliederen en ook tijdens het stuk moesten we enkele carols vertolken.

Onze vrijwilligers waren Lut, Ghislaine, Ingrid, Carine, Eli, Björn, Bart, Guy en Jan (Cantima). Aangezien geen van de dirigenten zich kon vrijmaken (Peter van Andantino of Michel van Cantima) werd besloten alles éénstemmig te zingen. Regisseur Koen Leys gaf ons de vrije hand in het uitzoeken van een repertoire. Enkel “Stille Nacht” stond vast, aangezien de cast dit lied zelf moest inzetten tijdens het stuk. Tijdens try-outs zou Koen beslissen welke kerstliederen best pasten in het stuk. Zijn voorkeur ging wel uit naar nederlandstalige kerstliederen omdat een nederlandstalige versie van het stuk werd opgevoerd. Voor het voorprogramma mochten we echte engelstalige Christmas Carols brengen.

Met deze informatie gingen we aan de slag en met veel vallen en opstaan werd een programma opgesteld en uitgeprobeerd. De sfeer zat er goed in en de repetities in de sacristie waren hilarisch en onvergetelijk!

Bij de eerste gezamenlijke repetitie met De Violier in het Tuchthuis bleek al dat alles niet zo gemakkelijk ging verlopen als we dachten. “Kerstnacht, die schone” van Armand Preud’homme sneuvelde al dadelijk, onder protest van Eli. De andere liederen werden in het stuk ingepland en door ons dan ook verder uitgewerkt.

De tweede gezamenlijke repetitie was meteen de generale repetitie in het Bolwerk. Onze uitvoeringen, alhoewel nog niet helemaal op punt, konden de goedkeuring van de regisseur wegdragen.
De pauze benutten we toen om ook het engelstalig voorprogramma te oefenen. Bij het horen van zoveel schoonheid besliste regisseur Koen om de nederlandstalige liederen af te voeren. Hij smeekte ons om dan toch gebruik te maken van ons engelstalig repertoire. Als koor hadden we zelf ook al gemerkt dat dit beter matchte met het stuk en flexibel zoals we zijn, hebben we met veel plezier ons aan zijn wensen aangepast.

Vrijdag 2 december was dan uiteindelijk de eerste uitvoering van dit mooie kerstspel. Ook wij hadden ons in 19deeeuwse kledij uitgedost en in de inkomhal brachten wij ons repertoire, dat duidelijk door het aanwezige publiek werd gesmaakt.
Vlak voor het begin van het toneelstuk namen wij onze gereserveerde plaatsen in. Zo konden we genieten van de uitvoering terwijl we ook alert bleven om op het juiste ogenblik onze liederen in te zetten. Altijd een spannend moment.
Marc Vermeylen zette een magistrale Scrooge neer en ook de rest van de cast acteerde op een hoog niveau. Het stuk ontroerde en het publiek genoot ervan. Ook ons gelegenheidskoor kreeg een open doekje voor de vertolking van “Jingle Bells”, vooral met de variaties die Jan daarin bracht.

Op zaterdag en zondag konden we, na ons opwarmingsconcert, opnieuw genieten van dit ontroerende kerstspel. Op zondag werden we versterkt met Greet van Cantima.

Daarna was het tijd voor het traditionele etentje met cast, technici en iedereen die meegewerkt had aan deze productie. Het koor werd hier vertegenwoordigd door Lut, Björn en Bart.

We houden er aan het hele team van De Violier te feliciteren met deze prachtige productie: het was absoluut top!

Bart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.