De kerstperiode. Tijd om in de archieven te duiken, een grote, zware doos boven te halen en het stof eraf te blazen. Want zoals elk zichzelf respecterend koor, gaat ook Andantino aan de slag met het uitgebreide gamma aan kerstliederen.

Maar Andantino zou Andantino niet zijn, moesten we er niet onze eigen draai aan geven. Daarom gaan we elk jaar de uitdaging aan om er een totaalbelevenis van te maken. En zetten we de grote middelen in, een volledige kerk mét lichtshow als concertzaal, een indrukwekkend orgel en het grootste koor van Vilvoorde : al onze bezoekers!

   

Want soms is “bigger” wel degelijk “better”!

Deze editie was bovendien uitzonderlijk. Het kerkconcert vierde zijn 10-jarig bestaan, een bronzen jubileum ! Dit mocht niet onopgemerkt voorbij gaan, dus we hebben (nog!) een tandje bijgestoken in de vorm van extra gastoptredens.

Naast onze goede vrienden van het koor Cantima uit Machelen, was dit keer ook de jeugd stevig vertegenwoordigd door ‘De Bachanten’ uit Elewijt en het koor “Turn it up” uit Alken, Limburg. We kunnen het u verzekeren, met al dat jonge geweld verlopen repetities een stuk interessanter. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Verder konden we ook rekenen op Michel Goossens, onze gast-organist (is dat een woord?) die voor alle veiligheid nog een extra orgel had meegenomen. Alle ingrediënten voor een geslaagd concert waren dus aanwezig.

 

Zaterdagavond 22 december. De kerk is prachtig verlicht en iedereen is er klaar voor….behalve voor de enorme toeloop. Na de repetitie in de vooravond bleek al heel snel dat we het aantal bezoekers zwaar onderschat hadden. De mensen bleven maar binnenstromen en er werd koortsachtig gezocht naar extra stoelen om bij te schuiven. Blijkbaar vond niemand het een probleem om uit te kijken op de (Gotische?) pilaren. Uw vertrouwen in ons is roerend. Het voordeel van een koor te zijn en geen balletgezelschap…

Toen iedereen gezeten was, mocht Cantima het concert openen. Onder de kundige leiding van Michel Grillet zorgde hun kerstrepertoire ervoor dat mensen meteen aandachtig luisterden. Na dagen gevuld met inkopen, kalkoenen en kerstbomen optuigen, bracht Cantima de rust om volop te genieten van de sfeer in de kerk en even teruggebracht te worden naar de essentie van Kerstmis. Ook de instrumentale stukken op het orgel hadden gedurende de avond hetzelfde effect. Peter De Waele en Michel Goossens brachten prachtige klassieke stukken tot leven en daarbij werden regelmatig alle registers flink opengetrokken! (letterlijk én figuurlijk!)

 

Het optreden van onze jonge zangers van “De Bachanten en “Turn it up” was ronduit adembenemend. Onder leiding van Celine Van Looveren en Charlotte Lowel brachten zij een indrukwekkend scala aan kerstliederen ten gehore. Zowel klassieke, populaire als experimentele liedjes passeerden de revue en werden allemaal met evenveel flair gebracht. De heldere stemmen van de jongens en meisjes vulden de kerk en lieten niemand onberoerd.

Het was dan ook geen cadeau voor Andantino om nà hen het podium te betreden. De lat lag uitzonderlijk hoog en de zenuwen stonden gespannen. De grote uitdaging lag vooral in een stukje uit de Messiah van Händel. Ondanks de tijd van het jaar, traditioneel een periode van bezinning en vrede, werd er gedurende de voorafgaande weken toch regelmatig gevloekt bij het instuderen van dit nummer. Er klonk dan ook een algemene zucht van opluchting toen de laatste noot weerklonk en bleek dat we het er goed van afgebracht hadden.

Natuurlijk zijn er zoals altijd weer genoeg leuke momenten op te sommen. Organisten die zich van orgel vergissen en bijgevolg een sprintje naar boven moeten trekken, of een paar piepjonge koorzangertjes die volledig loos gaan als ze paardenbelletjes krijgen toegestopt voor “Jingle Bells”…

Maar het hoogtepunt van elk jaar is toch de samenzang. We kijken allemaal uit naar het moment waarop Peter of Michel zich omdraaien naar het publiek,…

Het gevoel dat wij als koorleden hebben als het publiek mee begint te zingen is onbeschrijflijk. Of het nu “De Herdertjes” is of een “Stille Nacht”…Het zijn echte kippenvelmomenten. Daar kan het beste koor ter wereld niet tegenop.

De koren hebben er dit jaar weer volop van genoten. Het publiek blijkbaar ook. Wij gaan alleszins door met deze succesformule en we hopen dat u volgend jaar (weer) van de partij bent! Geen zorgen, we hebben stoelen bijbesteld en misschien kunnen we volgend jaar de (Gotische?) zuilen een tikje opzij schuiven…

Foto’s Johan Teerlinck

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.