15 december 2019, een zonnige maar winderige zondag.

De koorleden hadden afgesproken in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. Op vraag van stagiair-priester Christu, die in Vilvoorde stage doet, zal Andantino zijn diakenwijding muzikaal verzorgen.

We waren een beetje gespannen en opgewonden omdat we de kathedraal zouden mogen bewonderen vanuit een positie waar weinigen kunnen komen: het doksaal.

Groot was onze verwondering toen we bij het binnenkomen een prachtige bol zagen hangen: een replica van de maan met een doormeter van 7 meter! Die tegelijk ook elk zicht vanop het doksaal naar de kerk toe benam!

Om de dienst beter te kunnen volgen kregen we echter een centrale plaats in het gebeuren: we mochten plaatsnemen in het hoogkoor, slechts enkele meters achter het altaar.

Maar eerst mochten we acclimatiseren in een ruimte, enkel voorzien voor medewerkers en artiesten. Daar maakten we ook kennis met Marina, de cantor.

mde

Meer dan een uur voor de viering namen we dan onze plaatsen in in het hoogkoor. Inzingen was de boodschap. En natuurlijk ook afspraken maken met de cantor en de organist, die zich eenzaam achter de maan bevond. Via de micro’s die ons versterkten maakte Peter discreet afspraken met de organist, zonder zich er van bewust te zijn dat zijn stem door de kathedraal schalde. (“Doe maar een kort voorspel, dan zijn we rap klaar!”)

Om exact 15 uur zette de processie van akolieten, diakens, priesters, kannuniken, hulpbisschop en kardinaal zich in gang en kort daarna konden wij het intredelied ten gehore brengen.

Daarna begon de dienst waarin de parochiale zone van Vilvoorde een speciale rol kreeg toebedeeld: naast ons koor werd de eerste lezing gehouden door de voorzitter van onze kerkfabriek, en ook het evangelie werd gelezen door de diaken van de Troostbasiliek. Naast de diakenwijding zelf, bleven ons vooral de litanie bij (59 maal “bid voor ons” en wat heeft de Heilige Pastoor van Ars misdaan?) en de vredeskus (20 x Jubilate Deo).

Het laatste deel van de viering konden we onze mogelijkheden nog goed in de verf zetten met “Anima Christi”, “Ave Verum” van Mozart, “Ave Maria” van Arcadelt en “Alta Trinita Beata”.

Nadien was er een receptie in het Diocesaan Pastoraal centrum. Daar kregen we van kardinaal De Kesel het compliment dat onze “Ave Verum” hem echt ontroerd had.

De diakenwijding werd ook live en internationaal gestreamd. Naderhand kwam diaken Christu ons nog eens extra bedanken (met heel veel pralines!). Hij vertelde ons dat hij heel mooie kritieken had gekregen over ons koor vanuit India, de V.S., Groot-Brittannië, Duitsland,…, wat ons enorm plezier deed. Sindsdien heeft pastoor Geert het over ons als zijnde “het internationaal bekende koor”.

mde

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.