1957-2021

Op 18 oktober 2021 hebben we veel te vroeg afscheid moeten nemen van één van onze alten, Firmina Mele. Toen ze op kerstavond 2019 het verdict kreeg dat de ziekte ALS haar te pakken had, wisten we dat er geen weg meer terug was, dat ze niet anders kon dan haar lot ondergaan.

Maar de manier waarop ze dat deed, daar kunnen wij alleen maar heel veel respect voor hebben.

Een vrolijke noot… dat is waar Firmina die voorbije 2 jaren steeds heel bewust naar op zoek is gegaan.

Als koor kostte het ons niet veel moeite om haar die vrolijke noot letterlijk te bezorgen.

We stuurden haar heel regelmatig filmpjes van onze hilarische mondmaskerrepetities of leuke kooropnames uit de oude doos. Ons digitaal koorarchief draaide op volle toeren.  

Als vrienden was het echter niet altijd evident om ook de figuurlijke vrolijke noten boven te blijven halen, dat mogen we nu wel toegeven.

Maar we deden het, elke keer opnieuw… Voor haar. Want dat is nu net hoe Firmina in ons koor zal worden herinnerd. Als “vrolijke noot”, met of zonder Vilvoordse “o”, dat mag ze zelf kiezen.

Hoeveel lachsalvo’s hebben we niet aan haar te danken?

Niet in het minst in 2010 tijdens onze eerste deelname aan het Vólkorenfestival in Middelburg. Ons hilarisch optreden in een woonzorgcentrum, met uitzicht op een reclamebord met als opschrift “Alzheimer Café”. We kregen de liedjes bijna niet gezongen van het lachen.

Maar het begon al eind 2007 toen Firmina eraan dacht om bij onze koorgroep aan te sluiten. Om onze dirigent ervan te overtuigen dat ze wel degelijk kon zingen, bracht ze heel vlotjes het lied “Cum Decore” en geloof me, ook die solo was van de nodige ambiance voorzien.

Die vrolijkheid ging hand in hand met haar gastvrijheid, haar attente aanwezigheid, haar oog voor het schone en pure van onze planeet. Dat alles overgoten met… een heerlijke pastasaus!

Velen onder ons koken nog steeds op basis van die nachtelijke pasta-avond in 2011 in Houtem, onvergetelijk. Of we de kaas nog vers gaan raspen, valt nog af te wachten, en of we de champignons nu in 4 of 6 moesten snijden, zijn we al lang vergeten, maar zelf verse pasta maken, kunnen we nu als de beste. Of dat was althans toch haar bedoeling.

Want Italië was nooit ver weg…

De woorden in de Italiaanse liedjes uit ons repertoire klonken het mooist als Firmina ze uitsprak.

En ze kon zo sappig vertellen over haar jaarlijkse vakanties in “haar Sardinië”, vooral dan over de terugritten met volgeladen auto.

De ingrediënten voor haar huisgemaakte limoncello, die hadden daar steevast hun plekje. Gelukkig maar, want die limoncello wilden we voor geen geld van de wereld missen.

En intussen weten we de Pavesini-koekjes wel te vinden om tiramisu te maken, want die zijn toch wel lekkerder dan gewone boudoirkoekjes. Met chocolademelk in plaats van koffie… 

Een mens zou zich haast gaan afvragen of wij nu eigenlijk een kook- of een koorgroep zijn…

Die koorgroep werd de voorbije periode door Corona uit haar normale doen gehaald. Onze gekende “flexibiliteit” werd stevig op de proef gesteld… maar als er iemand een toonbeeld is geweest van die flexibiliteit, dan is het wel Firmina. 

Haar eindeloos aanpassingsvermogen… Wat heeft ze dat de laatste maanden als geen ander aangewend. Voor elke nieuwe hinderpaal vond ze een creatieve oplossing. Soms hilarisch, dat wel…

Bijvoorbeeld tijdens ons kerstconcert eind 2019. Het was toen al te moeilijk voor haar om nog fysiek aanwezig te zijn, dus we gingen Whatsapp videochatten om haar zo toch te laten meegenieten van ons optreden.

“Firmina, niets zeggen als je opneemt hé.“ “Neenee.”

De videochat sloeg over en wie riep er meermaals “hallo, hallo”?

Juist ja, onze vrolijke noot.

Waar bleef ze toch de moed halen al die tijd?

Firmina zal voor ons allemaal een grote inspiratiebron blijven van moed, optimisme, houden van het leven, wat er ook gebeurt.

En het vrolijke nootje dat de voorbije maanden op haar kast stond, bewaren we in onze repetitieruimte.

Zo hebben we een visuele herinnering aan het feit dat Firmina’s noot altijd deel zal blijven uitmaken van onze koormelodie.

Grietje

Wie zijn wij

Ons koor werd geboren in de lente van 1998 uit de samensmelting van het Vilvoordse OLV-koor en het Vilvoordse jongerenkoor. Al snel vond het een eigen ritme. Niet zo traag als andante maar toch ook niet moderato. Andantino betekent exact dat!

Peter De Waele was van bij aanvang onze professionele koorleider en hij dirigeerde ons vierstemmig en vakkundig de 21e eeuw in.

Het oude kerkkoorrepertoire werd verruimd en kreeg nieuwe impulsen. Zo leerden we naast Gregoriaanse gezangen ook Mozart en Haendel smaken. We raakten in vervoering van John Rutter. We wiegden op musicaltonen en lachten onze rimpels weg bij graag gezongen drankliederen. We dweepten met de lyriek van middeleeuwse teksten en laafden onze zangdorst aan diverse Ierse of Italiaanse volksliedjes of aan een Oudfranse rondedans. Onder muzikale begeleiding of a capella.

Dat bracht ons steeds vaker buiten de kerkliturgie op diverse podia. Tot in Nederland (o.a. Middelburg) en Duitsland (Bruchhausen, Sauerland) toe.Enkele hoogtepunten? De Volkorenfestivals in Middelburg maar vooral onze jubileumconcerten in 2009 (10 jaar/CC Bolwerk) en 2018 (20 jaar/O.L.Vrouw van Goede Hoopkerk). Uiteraard ook de Humbeekfestivalitis in 2012 waar we o.a. het genoegen smaakten om samen met een paar honderd zangers een stuk te brengen uit Carmina Burana. De diakenwijding van Christuraja Lourdusamy in de Sint-Romboutskathedraal te Mechelen bracht ons door rechtstreekse streaming in internationale belangstelling. En 2020 brengt ons opnieuw het optreden “De Vlam” van de Humbeekse harmonie waar we met 7 andere koren een groot geheel vormen!

En nu? We zingen nog steeds! En graag! En we zijn intussen vrienden geworden die lief en leed delen, ook buiten het koorgebeuren om. Bassen, tenoren, alten en sopranen.
En jij mag er bij! Of je nu jong of iets minder jong bent. Of je nu bast of hoog gaat.

Beluister ons via één van de youtube- links op de site. Misschien is het wat voor jou?
Contacteer ons dan of laat je door ons vinden tijdens één van onze dinsdagavondrepetities. Wij bezorgen jou vast die leuke, gezonde verslaving die zingen nu eenmaal is!
Zing met ons! Doe het andantino! Maar ZING!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.